Home Ukončené realizace Resstaurování rytíře z České Kamenice Průběh restaurátorských prací na rytíři Schránka s dokumenty

Schránka s dokumenty

 
 

Schránka s dokumenty.


Při průzkumu dutiny sochy, po jejím otevření, jdme našli schránku s dokumenty. Mezi konstrukcí a měděným pláštěm sochy byl v oblasti zad, přibližně mezi lopatkami, zastrčen igelitový sáček s dokumenty.

Umístění igelitového sáčku se zprávou.

Po vyjmutí jsme zjistili, že byly v sáčku složené noviny "Československý sport" z pondělí 2. 7. 1984
(v ceně 50 haléřů), na jejichž okraji bylo napsáno:
Stanislav Bouzek um. kovář
Sprojcar Petr mědikovec
Oprava provedena 1984 1. 5. - 30. 6.
nové boty, meč, vnitřní kostra, podstavec, korouhev, opasek a jiné drobnosti.


Noviny s textem.

Dále byla v novinách vložena vizitka pana Bouzka.



     Dohledal jsem si telefon na Kovářství Bouzek v Děčíně a zavolal tam. Dlouze jsem vysvětloval kdo jsem a proč volám a svůj monolog jsem zakončil slovy "Pravděpodobně Váš otec pracoval na rytíři v roce 1984.". Chvíli bylo ticho a potom se ozvalo "To nebyl otec, to jsem byl já". Ptal jsem se zda se dělala nějaká zpráva a jestli existují fotky z té doby. Pan Bouzek mne potom překvapil, když řekl "Žádnou zprávu nemám, ale mám tady původní korouhev z rytíře." . Rytíře mu totiž odvezli ještě než dokončil všechny práce a korouhev zůstala u něj v dílně. Několik let byl rytíř někde uskladněn a když ho potom technické služby města montovali zpět na střechu spořitelny, tak mu klempíři nějakou korouhev dodělali. Původní korouhev pak visela 35 let u pana Bouzka v kovárně. Zajel jsem za panem Bouzkem do Děčína a původní korouhev přvezl, abychom ji mohli vrátit na původní místo. Zpráva se sice nedělala, ale pár fotek pan Bouzek ještě našel.

V kovárně pana Bouzka vedle okna, visí na zdi původní korouhev rytíře.

Korouhev, kterou dělali klempíři v osmdesátých letech minulého století, neměla tlačené díly, hrotnici ani ložisko, takže nebyla otočná.

Původní korouhev po restaurování, kterou můžete dohledat i na všech historických snímcích.


Fotky z roku 1984.

Při uzavírání sochy, po dokončení všech restaurátorských prací, jsme na stejné místo uložli zprávu z roku 1984, naší vizitku s podpisy a zprávu kterou dodalo město Česká Kamenice.

Uložení zpráv do dutiny sochy na stejné místo.